Ernæringsfysiologen
svarer

Hva er laktose?

Hva er laktose?

Laktose kalles også melkesukker, og er et karbohydrat som forekommer naturlig i melk fra alle pattedyr. De fleste meieriprodukter inneholder laktose, men i ulike mengder. 

Flere spørsmål og svar

Kokken
svarer

Hvorfor pasteuriseres melk?

Hvorfor pasteuriseres melk?

Melk pasteuriseres fordi man vil uskadeliggjøre farlige bakterier. Disse kan komme fra dyrene, bonden eller melkeutstyret som brukes.

Flere spørsmål og svar

MelkTV

Saftige scones
  • Saftige scones /sitefiles/6/icetemp/f54a6ecb92a08970d9cb9e61e5dda8fa.jpg /melk-tv/mat-for-barn-og-unge/saftige-scones/
  • Lettvint fiskegryte /sitefiles/6/icetemp/108b1fb6061dfde6a7e4aef02d0ecc25.jpg /melk-tv/middagsretter/lettvint-fiskegryte/
  • Grove vafler /sitefiles/6/icetemp/a44e831e6498ea85a7a16f58426be5d7.jpg /melk-tv/frokost/grove-vafler/
  • 3 om dagen /sitefiles/6/icetemp/c077f1a0c8eb09778fff96f8154b94e9.jpg /melk-tv/ernaeringstips/3-om-dagen4/
Gå til MelkTV
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.