Hjem - Oppskrifter / Sauser/dressinger/dipper / Saus til fisk / Brun saus med smør og mel
  • Brun saus med smør og mel

Brun saus med smør og mel

Denne tradisjonelle sausen er nydelig til kjøttkaker, vilt og fiskekaker.
Middels
Energi 516.7 kcal
Protein 6.7 g
Fett 35.6 g
Karbohydrater 42.2 g
Fiber 2.0 g
Kalsium 12.2 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 4.2 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 472.5 mg
Vitamin B1 0.2 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 1.2 mg
Folat 10.9 µg
Fosfor 87.2 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 20.0 mg
Niacin 0.9 mg
Selen 2.9 µg
Sink 0.5 mg

Ukobla ingrediens:
string(9) "oksekraft"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 ½ ss meierismør
  • 3 ½ ss hvetemel
  • 4 dl oksekraft eller sjy
  • smak til med salt

Fremgangsmåte

Smelt smør i en kjele og la det bli gyllent før melet røres inn. La blandingen bli jevnt brun. Rør godt hele tiden og ikke ha for sterk varme. Beregn ca 10 minutter å brune smør og mel, noe lengre tid hvis du har en stor porsjon.

Spe med varm kraft eller sky. Spe ca halvparten av væsken om gangen. Kok sausen i ca 5 minutter etter at den er ferdigspedd. Smak til med salt og eventuelt andre smakstilsetninger.

Brune sauser passer best til stekt kjøtt og eventuelt stekte fiskekaker.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.