Hjem - Oppskrifter / Sauser/dressinger/dipper / Saus til fisk / Hollandaisesaus
  • Hollandaisesaus

Hollandaisesaus

Hollandaisesaus passer perfekt til fisk, dampede grønnsaker som asparges eller brokkoli, eller til eggeretter og skalldyr.
Middels
Energi 472.1 kcal
Protein 3.0 g
Fett 50.1 g
Karbohydrater 1.1 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 32.8 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 1.0 µg
Vitamin D 1.8 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 741.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 2.6 mg
Vitamin E 2.2 mg
Folat 23.1 µg
Fosfor 96.0 mg
Jern 1.0 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 4.7 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 5.6 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 200 g usaltet meierismør
  • ½ dl hvitvin
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 ss sjalottløk , finhakket
  • 4 stk hel hvit pepper . knuste
  • 3 stk eggeplomme
  • 1 ss sitronsaft
  • nykvernet salt og hvit pepper
  • 1 ss bladpersille , finhakket

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele ved middels varme og sett det til side.

Tilsett tørr hvitvin, hvitvinseddik, sjalottløk og grovknuste pepperkorn i en annen kjele.

Kok opp det hele, og la væsken koke inn til det er igjen ca 1–2 ss
(reduksjon). Dette tar mellom 5–10 minutter.

Sil væsken over i en kjele eller ildfast bolle. Ta frem det smeltede smøret, som nå har skilt seg (det klarnede smøret ligger som et gjennomsiktig lag øverst, mens melken ligger på bunnen i kjelen). Øs forsiktig ut det klarnede smøret. Melkerestene skal ikke benyttes.

Sett bollen med krydderreduksjonen i vannbad.
Vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Bollen (av stål, glass eller annet ildfast materiale) må tåle varme. NB! Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet.  Innholdet i bollen varmes opp av dampen fra det kokende vannet.

Tilsett eggeplommene i væsken, og visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne. Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. Dette vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens.

Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet og tilsett sitronsaft, nykvernet salt og hvit pepper og finhakkede persilleblader etter smak. Servér straks.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.