Hjem - Oppskrifter / Sauser/dressinger/dipper / Saus til fisk / Hvit saus med meljevning
  • Hvit saus med meljevning

Hvit saus med meljevning

Denne metoden å lage hvit saus på er fin hvis du ønsker å redusere litt på fettmengden i kosten.
Enkel
Energi 58.3 kcal
Protein 3.8 g
Fett 1.2 g
Karbohydrater 8.3 g
Fiber 0.2 g
Kalsium 109.5 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 11.3 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.0 mg
Folat 5.7 µg
Fosfor 90.1 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 14.4 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 1.2 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 4 dl melk eller kraft
  • 1 ½ ss hvetemel
  • ca. ¼ ts salt

Fremgangsmåte

Lag jevning av hvetemelet og 1/2 parten av den kalde melken. Bruk et glass/boks med lokk eller mikromikser og risk kraftig slik at melken og melet blandes til en glatt jevning.

Kok opp resten av melken og hell jevningen i den kokende væsken under omrøring. Rør til sausen koker og la den stå over svak varme å småkoke i ca 5 minutter. Rør av og til slik at sausen ikke brenner deg. Smak til sausen med salt.

Hvis du har cøliaki eller hveteallergi kan hvetemelsmengden erstattes med samme mengde fint glutenfrittmel.
(f eks Toro fint glutenfrittmel)

En hvit grunnsaus gir deg enorme muligheter for smakstilsetning, her er det kun fantasien som setter begrensninger. F eks: krydderurter, sennep, karri, smøreost osv

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.