• Hvitvinsaus

Hvitvinsaus

Hvitvinsaus er en klassisk fiskesaus og passer derfor til alle fiskeslag, skjell og skalldyr.
Middels
Energi 139.3 kcal
Protein 1.2 g
Fett 9.7 g
Karbohydrater 4.0 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 35.8 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 137.7 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 2.3 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 5.1 µg
Fosfor 29.0 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 7.5 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 0.4 µg
Sink 0.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 ss smør
  • 60 g sjalottløk
  • 4 dl hvitvin
  • 2 dl fiskebuljong (utblandet) eller fiskekraft
  • 1 ts salt
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ts sitronsaft , frisk presset
  • 1 ss worchestershiresaus
  • nykvernet salt og hvit pepper
  • 1 ss frisk dill , finhakket

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett finhakket sjalottløk. Stek løken ved svak varme under omrøring til den er gylden. Tilsett hvitvinen som kokes inn til den er redusert til det halve. Tilsett fiskekraft/buljong og salt, og kok opp.

Rør mykt smør og mel sammen til en jevn blanding/pasta (buerre manié). Tilsett buerre manié-blandingen i den kokende væsken under omrøring med en visp. La sausen småkoke under omrøring i 5–10 minutter.

Tilsett kremfløte og kok opp. Smak til sausen med sitronsaft, worchestershiresaus, salt og pepper og tilsett finhakket dill før servering.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.