Hjem - Oppskrifter / Sauser/dressinger/dipper / Saus til fisk / Variasjoner over hvit saus
  • Variasjoner over hvit saus

Variasjoner over hvit saus

Hvit saus er klassisk tilbehør til for eksempel fiskeboller. Her gir vi deg tre forskjellige variasjoner av sausen som du kan leke deg med hvis du ønsker å prøve noe nytt.
Middels
Energi 107.7 kcal
Protein 3.5 g
Fett 6.5 g
Karbohydrater 8.6 g
Fiber 0.2 g
Kalsium 100.8 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.6 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 83.9 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.2 mg
Folat 5.6 µg
Fosfor 86.2 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 13.8 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 1.2 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • ½ ts salt
  • nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett melet og rør det godt inn slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca 2 minutter.

Ta kjelen av varmen, eller sett platen på laveste trinn. Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt med en visp.

Sett kjelen tilbake på platen og kokk opp under omrøring. La sausen småkoke i ca 5 minutter. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.

Mens sausen står og småkoker, kan det tilsettes en rekke smakstilsetninger i sausen. Vi har laget tre forskjellige variasjoner:

1. variant: 2 ss tomatpuré og ½ ts sukker (man kan også bruke ketchup)
2. variant: 3 ss grov sennep
3. variant: 4 ss finhakket frisk krydder (f eks timian og basilikum)

Variasjonene kan bli mange, det er nesten bare fantasien og smak som setter begrensningene. Alle smøreostene med smak egner seg ypperlig, og krydder som karri og muskat er klassiske i hvit saus.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.