Hjem - Oppskrifter / Sauser/dressinger/dipper / Saus til kjøtt / Sjololade- og tomatsaus
  • Sjololade- og tomatsaus

Sjololade- og tomatsaus

Dette er en robust og smaksrik saus som passer godt til grillet kylling, kalkun og svinefilet.
Middels
Energi 103.4 kcal
Protein 0.9 g
Fett 9.4 g
Karbohydrater 3.8 g
Fiber 1.3 g
Kalsium 29.2 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.6 µg
Tilsatt sukker 0.5 g
Vitamin A 165.0 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 13.7 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 12.7 µg
Fosfor 27.2 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 10.9 mg
Niacin 7.3 mg
Selen 0.1 µg
Sink 0.2 mg

Ukobla ingrediens:
string(26) "mørk sjokolade, 70% kakao"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 4 stk tomat
  • ½ stk liten løk
  • 1 båt hvitløk
  • 2 ss smør
  • ½ ts malt kanel
  • ½ ts salt
  • ½ dl hønsekraft (kraft fra kokt høne) eller ferdigblandet fond/buljong
  • ca 35 g mørk sjokolade, 70% kakao
  • ½ dl crème fraîche orginal, 35 %
  • ½ ts sukker
  • nykvernet salt og pepper
  • 1 ss frisk timian , finhakket

Fremgangsmåte

Kok opp vann og skjær et kryss i bunnen av hver tomat.

Skrell og finhakk løk og hvitløk. Fres løk, hvitløk, kanel, og revet muskatnøtt i smør på middels varme i noen minutter til løken har myknet.

Skåld tomatene. Finhakk tomatkjøttet og tilsett det i kjelen sammen med hønsekraft/buljong og salt. La det hele småkoke i ca 10 minutter.

Riv sjokoladen og ha den i sausen. Tilsett crème fraîche og sukker og smak til med nykvernet salt og pepper. Strø over litt finhakket timian før servering.

Skålding av tomater:
Legg tomatene i kokende vann til skinnet har
løsnet (1–2 minutter). Ta tomatene opp fra
vannet og legg dem til avkjøling. Ta skinnet
av tomatene, og rens ut frøene.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.