• Suprémesaus

Suprémesaus

Dette er en kraftfull saus som passer godt til kylling, kalkun eller en saftig biff.
Middels
Energi 169.3 kcal
Protein 1.8 g
Fett 16.7 g
Karbohydrater 2.9 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 28.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 1.3 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 233.5 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.2 mg
Vitamin E 1.1 mg
Folat 8.9 µg
Fosfor 49.8 mg
Jern 0.3 mg
Kalium 0.0 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 3.0 mg
Niacin 0.0 mg
Selen 2.3 µg
Sink 0.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 4 dl hønsekraft (kraft fra kokt høne) eller ferdigblandet fond/buljong
  • 20 g smør , romtemperert
  • 20 g hvetemel
  • 2 stk eggeplomme
  • 2 dl crème fraîche orginal, 35 %
  • 50 g smør
  • ca ½ ts kajennepepper
  • 1 ss sitronsaft , friskpresset
  • nykvernet salt

Fremgangsmåte

Kok inn hønsekraft/fond i en kjele til den er redusert til det halve.

Rør mykt smør og mel sammen til en jevn blanding/pasta (buerre maniè). Tilsett buerre maniè-blandingen i den innkokte kraften under omrøring med en visp. La sausen småkoke under omrøring i noen minutter.

Bland eggeplommene sammen med crème fraîche i en stor bolle/skål. Hell den kokende sausen forsiktig i bollen/skålen under kraftig omrøring. Slå sausen tilbake i kjelen. Rør godt, og la sausen tykne under svak varme. Den må ikke koke.

Visp inn små, kalde smørterninger i den varme sausen til sausen blir blank og jevn. Tilsett cayenne-pepper etter smak (her må du prøve deg litt frem) og friskpresset sitronsaft.

Smak til slutt sausen til med salt.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.