Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Kjøtt / Kalvesnadder
  • Kalvesnadder

Kalvesnadder

Enkel
Energi 195.4 kcal
Protein 14.5 g
Fett 11.6 g
Karbohydrater 2.1 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 6.4 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.7 µg
Vitamin D 0.3 µg
Tilsatt sukker 1.8 g
Vitamin A 34.2 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.9 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 3.4 µg
Fosfor 120.7 mg
Jern 1.6 mg
Kalium 0.3 mg
Kopper 0.6 mg
Magnesium 15.3 mg
Niacin 2.9 mg
Selen 5.8 µg
Sink 2.9 mg

Ukobla ingrediens:
string(10) "kalvekraft"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 800 g entrecôte av kalv eller storfe
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 2 ss meierismør til steking
  • madeirasjy:
  • 2 stk sjalottløk
  • 2 ss meierismør
  • 2 dl madeira
  • 8 dl kalvekraft
  • jevning av madeira og maisennamel

Fremgangsmåte

Tilbehør:
Morkler eller skogsopp
1 dl kremfløte
Grønnsaker etter sesong
Smørstekte skiver av mandelpoteter

 

Krydre kjøttet med salt og pepper og brun det i meierismør i pannen. Legg på lokk og la kjøttet trekke ved svak varme til det er ferdig.

Øs over pannesmøret de siste 5 minuttene så blir smaken ekstra god. Når kjøttet er ferdigstekt, skal det hvile noen minutter før det skjæres i. Da vil kjøttsaften fordele seg i hele kjøttstykket.


Fres hakket sjalottløk i meierismør og tilsett madeira. La blandingen koke inn til bare ca. 1 ss. Tilsett litt kraft og kok opp. Kjør dette i foodprocessor slik at sausen blir jevn. Hell tilbake i kjelen og tilsett resten av kraften. Kok opp og skum av. La sausen koke inn til ca. 6 dl.

Hvis sausen er for tynn, kan den jevnes med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt madeiravin. Smak sausen til med salt og pepper.


Server kjøttet delt opp på store tallerkner. Legg på fløtekokt sopp, grønnsaker og potetskiver som "tårn". Drypp på litt madeirasaus og fløtekraft fra morklene. Server resten av sausen ved siden av.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.