• Blinis

Blinis

Blinis er russiske pannekaker og har lange tradisjoner i Russland. Blinis skiller seg fra vanlige norske pannekaker ved at de heves med gjær. Skal man lage ekte blinis skal det være bokhvete i røren. Tradisjonelt serveres de med rogn og sur krem (crème fraîche), men her er det kun fantasien og smaksløkene som setter begrensningene.
Middels
Energi 242.5 kcal
Protein 6.1 g
Fett 14.4 g
Karbohydrater 21.6 g
Fiber 1.0 g
Kalsium 63.8 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.5 µg
Vitamin D 1.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 197.5 mg
Vitamin B1 0.2 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 1.1 mg
Folat 34.7 µg
Fosfor 119.3 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 18.5 mg
Niacin 0.9 mg
Selen 4.4 µg
Sink 0.8 mg

Ingredienser

Porsjoner 6
  • 130 g hvetemel
  • 100 g lyst bokhvetemel
  • 1 ts salt
  • ½ pk tørrgjær
  • 2 ½ dl lunken lettmelk
  • 2 stk egg
  • 40 g smør smeltet
  • 2 dl crème fraîche orginal, 35 %

Fremgangsmåte

Ha hvetemel, bokhvetemel, tørrgjær og salt i en bolle.

Visp sammen egg, lunken melk og creme fraiche og visp det gradvis inn i melet til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet smør.

Dekk til røren og la den stå i ca 30 minutter.

Varm en teflonpanne over middels varme og smelt litt smør. Bruk ca 2 ss røre til hver blinis. Snu blinisene med en stekespade når de begynner å stivne på overflaten. Smør pannen om nødvendig.

Bliniene serveres for eksempel med røkelaks og crème fraîche, lodderogn og rødløk eller spekeskinke med rømme og vårløk. Her er det bare fantasien og smaksløkene som setter begrensningene.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.