Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Melkeretter/grøter / Risengrynsgrøt
  • Risengrynsgrøt

Risengrynsgrøt

Risengrynsgrøt hører ikke bare julen til. Lag en tidlig middag på lørdag, så er du passe sulten igjen til noe ekstra på kvelden...

Enkel
Energi 68.5 kcal
Protein 2.8 g
Fett 0.8 g
Karbohydrater 12.4 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 72.7 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.4 g
Vitamin A 7.5 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.0 mg
Folat 4.0 µg
Fosfor 64.6 mg
Jern 0.0 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 10.7 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 1.0 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 dl grøtris
  • 4 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1 l melk

Fremgangsmåte

Kok opp vann og tilsett ris og salt. La risen småkoke på svak varme under omrøring til vannet er nesten kokt inn (ca.10 minutter). Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp.

La risen småkoke videre på svak varme under lokk til grøten blir passe tykk (ca 45 minutter). Pass på å røre godt i bunnen av gryten under småkokingen, slik at ikke melken og risen brenner seg fast.

Server grøten med smørøye, sukker og kanel. Det smaker nydelig med ett glass iskaldt melk ved siden av.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.