Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Osteretter / Ostesufflé

Ostesufflé

En høy og luftig ostesufflé er alltid hyggelig å imponere gjestene med. Husk det er gjestene som skal vente på ostesuffleen og ikke omvendt.
Middels
Energi 204.2 kcal
Protein 14.0 g
Fett 13.7 g
Karbohydrater 6.2 g
Fiber 0.3 g
Kalsium 323.0 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.8 µg
Vitamin D 1.2 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 178.8 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 1.6 mg
Folat 22.0 µg
Fosfor 299.0 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 9.8 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 5.9 µg
Sink 1.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 4 ss smør
  • 6 ss hvetemel
  • 4 ½ dl helmelk
  • 1 ts salt
  • ½ ts malt muskat
  • 450 g vellagret ost revet
  • 7 stk egg
  • 1 ss smør eller olje

Fremgangsmåte

Sett ovenen på 180 °C

 

Smelt smør ved middels varme i en mellomstor kjele. Tilsett hvetemel og rør inn smøret.

Spe gradvis med melk under omrøring. Rør til sausen får en glatt og tykk konsistens. La sausen småkoke under omrøring i ca 5 til 7 minutter. Pass på at du rører godt i bunnen av kjelen slik at sausen ikke brenner seg fast.

Smak til sausen med salt og muskatnøtt.

Tilsett revet ost og rør til osten er smeltet. Ta kjelen av platen og la stå i et par minutter til ostesausen har kjølnet litt.

Skill eggene. Rør eggeplommene i ostesausen. Pisk eggehvitene i en helt ren bolle med en håndmikser eller med en ballongvisp for hånd.

Skjær de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i sausen med en slikkepott eller en skje. Pensle eller spray en suffléform (ca 2,5 liter) med fett.

Hell røren i formen og stek suffléen på nest nederste rille i ovnen ved 180 °C i ca 50 minutter.

 

Motstå fristelsen til å åpne ovnsdøren før det er mer en 5 minutter igjen av steketiden, ellers kan suffléen falle sammen.

Server straks med en grønn salat og godt brød.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.