Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Ovnsretter/gratenger / Gratinerte grønnsaker med ostesaus
  • Gratinerte grønnsaker med ostesaus

Gratinerte grønnsaker med ostesaus

En deilig rett som både kan spises alene eller som tilbehør til middag.
Enkel
Energi 73.8 kcal
Protein 4.0 g
Fett 3.4 g
Karbohydrater 5.8 g
Fiber 1.7 g
Kalsium 94.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.4 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 120.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 22.3 mg
Vitamin E 0.7 mg
Folat 37.4 µg
Fosfor 97.9 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.3 mg
Kopper 1.4 mg
Magnesium 16.3 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 1.6 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • Ostesaus:
  • 1 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl lettmelk
  • 1 stk eggeplomme
  • 1 dl norvegia , revet
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 ts muskatblomme , revet
  • Gratinering:
  • 150 g blomkål
  • 100 g purre
  • 150 g brokkoli
  • 150 g gulrot
  • 1 dl norvegia

Fremgangsmåte

Smelt smør i en kjele, rør inn mel og spe med melk, litt om gangen. Rør sausen jevn mellom hver gang for å unngå klumper. La sausen småkoke i ca 5 minutter - rør av og til. Ta kjelen av platen og bland i eggeplommen og osten. Smak til med salt, pepper og eventuelt revet muskat.

Skjær grønnsakene og kok de lett, hell sausen over grønnsakene, dryss revet ost på toppen og gratiner midt i ovnen på 250 °C i 10 - 15 minutter.

 

Tips: Tilsettes biter av kylling eller skinke i formen kan den serveres som en egen rett med godt grovt brød ved siden av. Gratinerte grønnsaker passer både til kjøtt og fisk og du trenger ikke saus i tillegg.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.