• Ostepai

Ostepai

Ostepai, eller quiche som det gjerne også kalles, er kjempegod middag som passer godt en ettermiddag når man har litt ekstra tid å bruke på å tilberede maten.
Middels
Energi 181.4 kcal
Protein 12.3 g
Fett 8.9 g
Karbohydrater 12.9 g
Fiber 0.8 g
Kalsium 201.2 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.9 µg
Vitamin D 0.8 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 114.1 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 2.9 mg
Vitamin E 1.3 mg
Folat 23.0 µg
Fosfor 201.3 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 1.1 mg
Magnesium 18.3 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 6.6 µg
Sink 1.3 mg

Ingredienser

Porsjoner 6
  • Paibunn
  • 125 g meierismør
  • 200 g hvetemel
  • 2 ss vann
  • Fyll
  • 1 stk løk , grovhakket
  • 1 ss meierismør
  • 150 g kokt skinke , røkelaks eller ansjosfilet i små biter
  • 250 g revet jarlsberg eller annen hvit ost
  • 4 stk egg
  • 3 dl melk
  • 2 ss frisk kruspersille , finhakket
  • ½ ts pepper

Fremgangsmåte

Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca 30 minutter.

Trykk deigen ut i en smurt paiform, ca 24 cm i diameter (til en pai på 6-8 porsjoner). Forstek paibunnen i stekeovnen ved 200 °C i ca 15 minutter.


Fyll
Fres løken blank i smør og fordel den i paiskallet sammen med skinke, laks eller ansjos. Dryss osten over.

Bland sammen egg, melk, persille og pepper, og hell eggeblandingen over osten. Stek retten videre ved 180 °C i ca 20 minutter, til eggeblandingen er stivnet.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.