Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Paier/terter / Pai med kantarell
  • Pai med kantarell

Pai med kantarell

Pai er herlig mat. Det passer både som smårett, lunsj og middag. Og det er like godt til hverdag som til fest. Denne sopp-paien er deilig til det meste.
Middels
Energi 197.1 kcal
Protein 8.4 g
Fett 11.6 g
Karbohydrater 14.4 g
Fiber 1.0 g
Kalsium 142.1 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.8 µg
Vitamin D 0.9 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 167.0 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 1.0 mg
Vitamin E 1.2 mg
Folat 24.1 µg
Fosfor 167.3 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 1.4 mg
Magnesium 17.3 mg
Niacin 0.9 mg
Selen 7.3 µg
Sink 1.1 mg

Ingredienser

4 porsjoner
  • 150 g smør
  • 3 dl hvetemel
  • ca 2 ss vann
  • ½ ts salt
  • Fyll:
  • 100 g kantarell eller annen renset sopp
  • 1 stk løk
  • 2 ss smør
  • 3 stk egg
  • 2 dl melk
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ts salt
  • 1 krm pepper
  • 3 dl norvegia , revet, eller annen fast hvitost

Fremgangsmåte

Smøret smuldres i melet, og blandes sammen med vann og salt. Elt deigen lett sammen og la deigen hvile kaldt i ca 1 time.

Deigen kjevles ut til en rund leiv. Kle en paiform (24 - 26 cm diameter). Sett paiskallet i fryseren i ca 10 minutter. Prikk deigen med en gaffel og forstek paiskallet på 225 °C i ca 10 minutter.

Kutt soppen i mindre biter og løken i tynne skiver. Stek soppen og løken gyllen i smør. Fordel de to ingrediensene i det ferdigstekte paiskallet.

Pisk sammen egg, melk, fløte og krydder. Bland i osten, og hell røren i paiskallet.

Stek paien på 200 °C midt i ovnen i 30 - 35 minutter.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.