Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Salater / Cæsarsalat
  • Cæsarsalat

Cæsarsalat

Cæsarsatat er en tidløs salat og blant en av verdens mest kjente. Det finnes mange variasjoner av den, men hovedingrediensene bør alltid være romanosalat, krutonger og eggebasert dressing.

Middels
Energi 209.2 kcal
Protein 6.9 g
Fett 8.9 g
Karbohydrater 24.0 g
Fiber 2.4 g
Kalsium 60.9 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 130.3 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 3.9 mg
Vitamin E 0.7 mg
Folat 42.6 µg
Fosfor 107.2 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 20.6 mg
Niacin 1.1 mg
Selen 3.3 µg
Sink 0.7 mg

Ukobla ingrediens:
string(10) "olivenolje"
Ukobla ingrediens:
string(17) "virgin olivenolje"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • Salat:
  • 2 stk romanosalat
  • 20 g rød lollo salat
  • 20 g rødbetespirer
  • Hvitløkskrutonger:
  • 4 båt hvitløk , presset
  • 1 dl mild olivenolje
  • 150 g meierismør
  • 2 stk gårdagens loff , i terninger
  • Dressing:
  • 2 stk eggeplomme
  • 3 båt hvitløk , hakket
  • 1 ss dijonsennep
  • presset saft av 1 stk sitron
  • 2 dl virgin olivenolje
  • 1 ts worchestershiresaus
  • 3 stk ansjosfileter
  • 1 dl parmesan eller godt lagret Edamerost

Fremgangsmåte

Bland sammen hvitløk, olje og smør i en gryte. Varm opp smørblandingen til det bobler. Ta så gryten vekk fra kokeplaten.

Hell smørblandingen over i en bolle og tilsett brødterningene. La de trekke til seg smørblandingen før de stekes i stekepanne. Stek dem til krutongene er gylne.

Kjør eggeplommene i foodprosessor sammen med hvitløk og sennep. Tilsett sitronsaft og drypp inn olivenolje - først bare noen dråper, deretter litt og litt olje om gangen. La foodprosessoren gå hele tiden.

Tilsett worcestershire-saus, ansjosfiletene og parmesanost. Om ønsket kan du smake til med litt sukker.

Legg salatbladene i en stor bolle. Legg på krutonger og hell over dressing.

Dryss over parnesan og nykvernet pepper ved servering.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.