Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Salater / Tomatsalat med lun ridderost, pinjekjerner og basilikum
  • Tomatsalat med lun ridderost, pinjekjerner og basilikum

Tomatsalat med lun ridderost, pinjekjerner og basilikum

Denne salaten med ridderost, tomat og pinjekjerner kan benyttes som en spennende og smakfull forrett eller som en litt avansert lunsj.

Enkel
Energi 105.4 kcal
Protein 3.5 g
Fett 8.5 g
Karbohydrater 2.9 g
Fiber 1.1 g
Kalsium 85.3 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 72.3 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 8.3 mg
Vitamin E 1.9 mg
Folat 17.3 µg
Fosfor 90.8 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 31.5 mg
Niacin 0.6 mg
Selen 1.1 µg
Sink 0.7 mg

Ukobla ingrediens:
string(19) "soltørkede tomater"
Ukobla ingrediens:
string(17) "virgin olivenolje"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • Pinjekjerner:
  • 1 dl vann
  • 1 dl salt
  • 1 ss olje
  • 30 g pinjekjerner
  • Tomatsalat:
  • 5 stk tomat , gjerne plommetomat
  • 1 stk soltørkede tomater
  • 1 stk sjalottløk
  • ½ båt hvitløk
  • 2 ss tomatpuré
  • 4 ss balsamicoeddik
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 100 g ridderost , i skiver
  • ½ dl frisk basilikum

Fremgangsmåte


Kok opp vann og ha i salt så mye som lar seg smelte. Kok pinjekjernene ca 1 ½ minutt i den mettede saltlaken.
Tørk nøttene og rist dem i litt olje. Ved å koke nøttene i saltlake, får de god saltsmak tvers gjennom.

Dyp soltørket tomat i kokende vann.
Sjalottløk, hvitløk og soltørket tomat finkuttes og freses i en kjele sammen med tomatpuréen.
Hell i balsamicoeddiken og kok opp. Ta kjelen fra varmen og tilsett olivenolje.

Plommetomatene skjæres i skiver og tilsettes løkblandingen ved servering, sammen med grovhakket basilikum.

Legg osteskivene på et stekebrett og smelt dem i ovnen på 180 °C i ca 2 minutter.

Tomatsalaten legges i taksteinsform på tallerken, pinjekjernene drysses over og ridderosten helles over. Pynt eventuelt med basilikumblader og server.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.