Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Supper / Gazpacho- spansk grønnsakssuppe
  • Gazpacho- spansk grønnsakssuppe

Gazpacho- spansk grønnsakssuppe

Gazpacho – suppe fra Sør-Spania var tidligere fattigmannskost. I dag spises den overalt i Spania og de ulike områdene har laget sine egne varianter med ulikt innhold.
Suppen skal spises kald og spises ofte som lunsj. Superrask og sunn.  Bruk den som forrett eller server til middag med godt brød til.

Middels
Energi 32.5 kcal
Protein 1.2 g
Fett 0.2 g
Karbohydrater 3.2 g
Fiber 0.8 g
Kalsium 8.9 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 78.1 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 31.8 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 14.3 µg
Fosfor 18.7 mg
Jern 0.3 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 8.9 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 0.2 µg
Sink 0.1 mg

Ukobla ingrediens:
string(10) "olivenolje"
Ukobla ingrediens:
string(10) "rød chili"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 stk sjalottløk , grovhakket
  • 2 stk rød paprika , grovhakket
  • 3 stk tomat , grovhakket
  • 1 dl olivenolje
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 båt hvitløk , finhakket
  • ½ stk rød chili , hakket
  • ½ stk grønn squash , i biter
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 2 ss frisk basilikum
  • smak til med salt og pepper

Fremgangsmåte

Fres løk, paprika og tomater i olje, ha på tomatpuré, hvitløk, chili og squash. La alt frese litt videre. Tilsett hvitvin og kok opp. Tilsett tomater fra boksen, og kok opp på nytt.

Kjør alt i en foodprocessor sammen med basilikum til en fin puré. Sil puréen så den får silkemyk konsistens. Smak til med salt og pepper.

Avkjøl suppen til den er iskald, og server i suppeboller, gjerne med litt melkeskum og friske urter i , f eks finhakket basilikum.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.