Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Supper / Hvit bønnesuppe med grønnkål, rotgrønnsaker og syrlige epler
  • Hvit bønnesuppe med grønnkål, rotgrønnsaker og syrlige epler

Hvit bønnesuppe med grønnkål, rotgrønnsaker og syrlige epler

En spennende suppe som passer spesielt godt til kjølige høstkvelder.
Middels
Energi 84.1 kcal
Protein 4.8 g
Fett 0.3 g
Karbohydrater 13.0 g
Fiber 5.4 g
Kalsium 48.7 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.3 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 153.8 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 22.9 mg
Vitamin E 1.1 mg
Folat 17.7 µg
Fosfor 30.7 mg
Jern 2.2 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.3 mg
Magnesium 12.7 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 0.3 µg
Sink 0.2 mg

Ukobla ingrediens:
string(12) "kyllingkraft"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 4 ss hvite bønner
  • 1 stk gulrot
  • 1 skive knollselleri (sellerirot)
  • 1 stk liten løk
  • 1 stk laurbærblad
  • ½ ts tørket timian
  • 6 dl kyllingkraft
  • ½ stk syrlig eple
  • 50 g grønnkål
  • smak til med salt og kvernet hvit pepper

Fremgangsmåte

Bønnene legges i bløt natten over.

Sil av bønnene og sett på kok sammen med kyllingkraft – gis et godt oppkok og skummes godt av. Reduser varmen slik at det så vidt koker – tilsett rot grønnsaker skåret i terninger på størrelse med bønnene, laurbærblad og timian. La suppen trekke på svak varme til bønnen er møre – dette tar normalt en time.

Spe etter med vann slik at du har samme mengde væske når suppen er ferdig. Når bønnene er kokt møre, tilsettes salt og pepper.

Grønnkålen rives i små biter og eplet skjæres i små terninger – tilsettes i suppen like før servering.

Anrettes i suppetallerken eller bolle – serveres med godt brød eller flatbrød.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.