Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Supper / Løksuppe som i Provence
  • Løksuppe som i Provence

Løksuppe som i Provence

Løksuppe, eller 'soupe à l'oignon' som det heter på fransk (suppen stammer fra Frankrike), er en billig og god rett som er lett å lage. Denne varianten har et provençalsk preg over seg.
Middels
Energi 61.6 kcal
Protein 2.2 g
Fett 2.7 g
Karbohydrater 5.8 g
Fiber 1.0 g
Kalsium 48.7 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 32.8 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 3.1 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 7.0 µg
Fosfor 47.0 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.4 mg
Magnesium 7.4 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 0.3 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 6 stk store løk
  • 4 båt hvitløk
  • 2 ss meierismør
  • 2 ss hvetemel
  • 1 dl hvitvin
  • 1 l vann
  • 2 stk hønsebuljongterning
  • 1 ss frisk timian , finklippet
  • 1 ts provencekrydder
  • ½ krm pepper
  • 1 ts salt
  • Til gratinering
  • 4 skive loff
  • 2 dl vellagret ost
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

Surr løken i smør til den er blank og myk. Dryss over mel og rør godt. Tilsett vin, vann, buljong og krydder. Kok alt opp under lokk ved svak varme 15-20 minutter. Smak suppen til og ha eventuelt i mer vin.


Fordel den varme suppen i ildfaste suppeskåler/ tallerkner.


Rist brødskivene i brødrister eller ovn og legg dem på toppen av hver suppeskål. Strø på revet ost og gratiner i stekeovnen ved 250 ºC, til osten har smeltet.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.