Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Supper / Saupsuppe

Saupsuppe

Saupen og kalt kjernemelk er den melken du får når du kinner melk til smør. Denne melken er super å bruke til suppe, den er full av næringsstoffet og har en fantastisk smak.
Enkel
Energi 82.4 kcal
Protein 3.5 g
Fett 2.1 g
Karbohydrater 12.0 g
Fiber 0.3 g
Kalsium 108.8 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 3.0 g
Vitamin A 25.5 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.3 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 3.6 µg
Fosfor 89.4 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 12.9 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 1.4 µg
Sink 0.1 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 ss hvetemel
  • 1 l kjernemelk (saup)
  • ½ dl kremfløte
  • 3 ss rosiner
  • 2 ss sukker
  • 2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Ha hvetemelet og 2 dl Saup i en kjele, og rør det ut for å unngå klumper. Spe på med resten av saupen, fløte og rosiner. Kok opp og la det småkoke 10-15 minutter. Smak til med sukker og litt vaniljesukker. Hvis du vil ha en søt suppe må du sukre godt, hvis du vil ha den syrlig og frisk sukrer du mindre.

Saup er den vesken som er tilbake når du har kinnet smør til rømme. Det vil si, for å få rømme må du først ha fløte. For å få fløte må du separere helmelk noe som gir skummet melk og fløte. Når fløten blir syrnet er det rømme. Når rømme kinnes til smør får vi kjernemelk som biprodukt eller saup. Saup var det vanlig å bruke før når en hadde kuer på gården. Nå er det mulig å kjøpe saup av men nå som kjernemelk.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.