Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Supper / Tomat- og spinatsuppe
  • Tomat- og spinatsuppe

Tomat- og spinatsuppe

Suppe er enkelt å lage og behøver heller ikke ta så lang tid. Her gir vi deg to forskjellige forslag du kan prøve ut.
Middels
Energi 44.8 kcal
Protein 1.8 g
Fett 2.5 g
Karbohydrater 3.4 g
Fiber 1.0 g
Kalsium 37.1 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 0.3 g
Vitamin A 153.9 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 10.5 mg
Vitamin E 0.9 mg
Folat 62.3 µg
Fosfor 28.6 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.3 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 29.5 mg
Niacin 0.5 mg
Selen 0.2 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • Suppebase:
  • 2 ss meierismør
  • 3 ss hvetemel
  • 1 l grønnsakbuljong (utblandet) (evt kraft av kjøtt eller grønnsaker)
  • ½ ts salt
  • Tomatsuppe:
  • 1 dl matfløte (erstatter 1 dl av kraften eller buljongen)
  • 1 ½ dl tomatpuré
  • 1 ts sukker
  • Spinatsuppe:
  • 1 dl matfløte (eller melk, erstatter 1 dl kraft eller buljong)
  • 500 g frisk spinat eller nesleblader
  • eller
  • 150 g dypfryst spinat , eller 1 dl spinatpuré

Fremgangsmåte

Smelt smøret og rør inn melet. Spe med litt væske av gangen, og rør godt mellom hver speing slik at suppebasen blir helt jevn. Smak til med salt.

Bruk denne basen som utgangspunkt når du skal lage tomat- eller spinatsuppen.

Tomatsuppe
Vil du ha tomatsuppe, lager du suppebasen, men erstatter noe av kraften med matfløte.

Rør inn tomatpuré og la koke i noen minutter. Smak til med salt og pepper. Rund av suppen med sukker.

Spinatsuppe
Lag spinatsuppen med utgangspunkt i suppebasen, men erstatt noe av kraften med matfløte eller melk.

Bland inn spinat eller nesleblader.
Smak suppen til med salt, pepper og litt revet muskatnøtt.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.