Hjem - Oppskrifter / Temaer/anledning / Jul / Sandkaker
  • Sandkaker

Sandkaker

Sandkaker er en av de gamle julekakene. Meierismøret er en av hovedingrediensene og er med på å gi kakene den karakteristiske smaken sammen med mandlene.

Enkel
Energi 486.1 kcal
Protein 8.4 g
Fett 31.6 g
Karbohydrater 40.7 g
Fiber 2.9 g
Kalsium 49.4 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 3.1 µg
Tilsatt sukker 14.2 g
Vitamin A 338.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 4.9 mg
Folat 19.1 µg
Fosfor 141.2 mg
Jern 1.2 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 51.1 mg
Niacin 1.0 mg
Selen 3.7 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 200 g meierismør
  • 250 g hvetemel
  • 100 g mandler , skåldete og malte
  • 1 stk egg
  • 100 g sukker
  • sandkakeformer

Fremgangsmåte

Smuldre smør og mel. Tilsett mandler, egg og sukker.
Arbeid deigen sammen, og la den hvile en times tid i kjøleskapet.

Trykk deigen ut i formene. Stek kakene ved 175 grader i 10 - 15 minutter, og la dem avkjøles litt i formene før de hvelves.

Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks eller i fryseboksen.

Med litt vispet kremfløte og bær, frukt etc. blir sandkaker lekre små kremkaker til dessert eller kaffekos.

 

1 porsjon gir ca 20 Sandkaker
I stekeovnen ved 175 grader i 10 - 15 minutter.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.