Hjem - Spør ekspertene / Helsepersonell / Er det vanlig å ikke tåle melk ved cøliaki?
  • Er det vanlig å ikke tåle melk ved cøliaki?

Er det vanlig å ikke tåle melk ved cøliaki?

Er det vanlig å ikke tåle melk ved cøliaki?

PUBLISERT: 13.01.2012

Enkelte pasienter som begynner på glutenfri kost blir allikevel ikke kvitt symptomene. Noen prøver på egenhånd å kutte ut melk og meieriprodukter, og blir da kvitt plagene sine. Noen lurer derfor på om man ikke lenger tåler melk når man har cøliaki.

Når cøliakere får i seg gluten settes det i gang en betennelsesreaksjon i tarmen, som kan få betydning for opptak av andre næringsstoffer.

Blant annet kan nivåene av laktase i tarmen går ned, slik at cøliakere får problemer med å fordøye laktose. Når ufordøyd laktose går nedover i mage- og tarmsystemet kan plager som diaré og oppblåst mage oppstå. Dette kalles sekundær laktoseintoleranse, fordi det kommer som en følge av cøliakien.

Laktoseintoleranse ved cøliaki er en forbigående tilstand. Noen kan derfor ha nytte av å redusere inntaket av melk og meieriprodukter (eller velge laktosereduserte-/fri varianter) når de har fått en cøliakidiagnose og begynner å spise glutenfritt.

Etter en periode med glutenfri kost vil tarmen heles, og laktasenivået normaliserer seg, og meieriproduktene kan gjeninnføres i kosten igjen.

Melk og meieriprodukter bør ikke utelates fra kosten lenger enn nødvendig, etter som de bidrar med mange næringsstoffer kroppen trenger. Blant annet inneholder meieriproduktene kalsium. Kalsium er det viktig for cøliakere å få nok av, fordi de kan være ekstra utsatt for osteoporose som følge av nedsatt kalsiumabsorpsjon når tarmen har vært syk.

blog comments powered by Disqus