Hjem - Spør ekspertene / Helsepersonell / Hva er forskjellen mellom allergi og intoleranse?
  • Hva er forskjellen mellom allergi og intoleranse?

Hva er forskjellen mellom allergi og intoleranse?

Hva er forskjellen mellom allergi og intoleranse?

PUBLISERT: 15.01.2012

Det er viktig å skille mellom allergi og intoleranse. Dette fordi kroppen reagerer forskjellig ved de to tilstandende. I tillegg får det konsekvenser for hvordan man skal sette sammen kosholdet for ikke å gå glipp av viktige næringsstoffer.

Melkeproteinallergi

En melkeproteinallergi betyr at kroppens immunforsvar reagerer på et eller flere av proteinene i melk og meieriprodukter. Cellene i immunforsvaret ser på proteinet som “fremmed” og setter i gang en reaksjon med antistoffer som skal forsvare kroppen.

Symptomene vil ofte komme raskt, fra noen minutter til en halv time. Det kan likevel gå noe lenger tid, men sjeldent mer enn et par timer. Symptomene på melkeproteinallergi kan komme fra flere organer. Det er vanlig med reaksjoner fra hud, mage-tarmkanal og luftveiene. Ved en melkeproteinallergi må en utelate alle meieriprodukter fra kostholdet.

Melkeproteinallergi opptrer for det meste i spedbarnsalderen, og de aller fleste vokser det av seg med årene. En regner at 1-3 % barn har denne allergiformen. For ungdom og voksne er det derimot under 1 % som har melkeproteinallergi.

Laktoseintoleranse

Melk og meieriprodukter inneholder naturlig laktose, eller melkesukker. Dette spaltes i tarmen til glukose og galaktose av enzymet laktase. Dette er nødvendig for at det skal kunne absorberes i tarmen.

Ved laktoseintoleranse er laktase fraværende eller redusert, slik at spaltingen ikke skjer. Dersom laktosen ikke brytes ned, vil den bli værende i tarmen og gi symptomer som mageknip, oppblåsthet, diaré og oppkast. Både barn og voksne vil kunne ha disse formene for symptomer ved en laktoseintoleranse.

Man regner med at omtrent 2-5 % av Norges befolkning har laktoseintoleranse.

Viktig å skille

Det er viktig å skille mellom en allergi og en intoleranse. Når man har en allergi bør man unngå matvaren man er allergisk mot, men ved en intoleranse vil kroppen kunne tåle små mengder. Det er synd å ta ut en så viktig matvaregruppe som meieriprodukter i et kosthold hvis man ikke er nødt.

Oppfølging av helsepersonell

Det er viktig at man ved allergi eller intoleranser rådfører seg med autorisert helsepersonell for at de korrekte testene og tilrettelegging av kostholdet bør gjøres.

Kosthold ved laktoseintoleranse.

Kosthold ved melkeproteinallergi.

blog comments powered by Disqus