Hjem - Spør ekspertene / Helsepersonell / Mye sukker i melk?
  • Mye sukker i melk?

Mye sukker i melk?

Er det mye sukker i melk?

PUBLISERT: 13.01.2012

All mat og drikke tærer på tennene våre, og det er derfor viktig at de får ”pause” mellom måltidene. Derfor anbefales det å drikke vann mellom måltidene, men melk er den beste drikken til frokost, lunsj og kveld. Til middag kan det ofte smake godt med vann.

Vanlig hvit melk inneholder naturlig melkesukker (laktose) og inneholder ikke noe tilsatt sukker. Studier har vist at laktose er mindre kariesfremkallende enn vanlig sukker, og man har særlig sett en positiv effekt av inntak av melkesukker hos barn som ellers har et høyt inntak av sukker.

Kalsium og fosfat i melk er med på å bygge tennene og skjelettet vårt. Både kalsium, fosfat og proteinene i melken legger seg som et beskyttende lag rundt tennene og beskytter dem mot syreangrep. I tillegg har melk en nøytral pH, som vil si at det i seg selv ikke vil sette i gang syreangrep på tennene.

I et normalt kosthold uten melk og meieriprodukter vil både barn og unge ganske raskt kunne få kalsiummangel. Melk og meieriprodukter bidrar med over 70 % av kalsiuminntaket vårt. For å komme opp i anbefalt mengde for daglig kalsiuminntak, trenger vi omtrent tre porsjoner med meieriprodukter hverdag i tillegg til en ellers variert kost. En porsjon kan være ett glass melk (1,5 dl), ett lite yoghurtbeger, eller to gulostskiver.

Mange barn spiser og drikker alt for mye søtsaker, og dette er skadelig for tennene. Over 70 % av sukkerinntaket til norske barnehagebarn kommer fra mat- og drikkevarer som stort sett gir «tomme kalorier»; brus, saft, kaker, boller og kjeks.

Det er derfor synd at det er melken som henges, etter som melk ikke inneholder tilsatt sukker i det hele tatt, men mange næringsstoffer. Melkedrikking anbefales ikke mellom måltidene, men som måltidsdrikk bidrar det med mange viktige næringsstoffer. Det samme gjelder andre drikker med syre eller sukker, som brus med og uten tilsatt sukker, saft og juice. Særlig er skrukorkflasker med sukret og sur drikke uheldig for tannhelsen.

blog comments powered by Disqus