Hjem - Spør ekspertene / Helsepersonell / Påvirker meieriprodukter kreftrisikoen?
  • Påvirker meieriprodukter kreftrisikoen?

Påvirker meieriprodukter kreftrisikoen?

Påvirker meieriprodukter risikoen for å få kreft?

PUBLISERT: 13.01.2012

Forskning viser en varierende effekt av meieriprodukter i forhold til risikoen for kreft. Melkeinntak kan muligens virke beskyttende i forhold til tykk- og endetarmskreft.

Inntak av melk- og meieriprodukter kan påvirke risikoen for ulike typer kreft forskjellig. Melkeinntak kan muligens virke beskyttende i forhold til tykk- og endetarmskreft. Det er begrenset evidens som viser at melk og meieriprodukter er en årsak til prostatakreft. Imidlertid kan et kosthold med et kalsiuminntak alene på over 1500 mg per dag, være en risikofaktor for prostatakreft.

Mulige mekanismer

Kalsium har evnen til å danne uløselige forbindelser med gallesyrer i tarmen. Gallesyrer produseres i leveren og skilles ut fra gallebæren når vi spiser og er nødvendig for fordøyelsen av fett. Disse gallesyrene kan omdannes til stoffer som er uheldige for slimhinnen i tarmen og har vært satt i sammenheng med utviklingen av tykktarmskreft.

Kalsium har også evnen til å øke celleprofileringen i tarmen. Dette betyr at kalsium er med på å opprettholde cellenes evne til å være spesialiserte celler som tjener den oppgaven de er ment å ha.

Melk inneholder i tillegg en rekke bioaktive komponenter, som antas å spille en rolle i forhold til risikoen for kreft.

Man har også sett at kalsiumtilskudd har redusert mengden av tilbakevennende adenomer (forstadier til kreft) i tarmen.

Les mer om meieriprodukter og kreft.

 

blog comments powered by Disqus