Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Er melk slimdannende?
  • Er melk slimdannende?

Er melk slimdannende?

Hei, jeg skulle gjerne hatt noen gode referanser på melk i forhold til slimproduksjon. Jeg finner lite når jeg søker etter artikler (fant en god, men denne er sponset av melkeindustri). Har dere noen dere kunne sendt meg?

PUBLISERT: 16.02.2012

Det er gjort ikke gjort så mange vitenskapelige studier på temaet melk og slim på mennesker, men det ble gjort noen på 80- og 90-tallet. Det finnes studier både på friske barn og voksne, og på personer med luftveissykdommer som for eksempel astma. I 2005 kom det en oppsummeringsstudie som tok for seg den seriøse forskningen som var gjort inntil da. Den har tittelen "Melk gir ikke slimproduksjon eller astma".

Referansen er Wüthrich B. et al. Milk Consumption Does Not Lead to Mucus Production or Occurrence of Asthma. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 547S-555S (link: www.jacn.org/content/24/suppl_6/547S.long)

Når det gjelder forskning på meieriprodukter og helse, så er det dessverre slik at det offentlige ikke har ressurser til å forske så mye som ønskelig på ulike matvaregrupper. Fordi matvareindustrien, for eksempel meieriindustrien, er interessert i å stadig finne ut mer om sine produkter, så bidrar de med finansiering som muliggjør forskning. Forskningsresultater er en del av grunnlaget for eksempel for å kunne utvikle produkter med forbedrede kvaliteter, for eksempel når det gjelder holdbarhet, sammensetning eller helseeffekter. Det er vel ikke så rart at for eksempel fiskeindustrien eller grønnsaksprodusentene ikke ønsker å bruke millioner på å forske på meieriprodukter, og vice versa?

Faktaboks

Wüthrich B. et al. Milk Consumption Does Not Lead to Mucus Production or Occurrence of Asthma. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 547S-555S  Link

Faktaboks

Wüthrich B. et al. Milk Consumption Does Not Lead to Mucus Production or Occurrence of Asthma. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 547S-555S  Link

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.