Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Fettsyreprofil i melk og meieriprodukter
  • Fettsyreprofil i melk og meieriprodukter

Fettsyreprofil i melk og meieriprodukter

Jeg lurer på om fettsyreprofilen i de ulike melkeproduktene er den samme, slik at det bare er mengden fett som er forskjellig? Altså at forholdet mellom de ulike fettsyrene er likt uavhengig om det er lettmelk, helmelk eller ost.

PUBLISERT: 12.05.2015

Fettsyreprofilen i de ulike melkeproduktene er den samme. Alle melkeprodukter er produsert ut fra råvaren helmelk (som er melken vi melker fra kua). Forskjellen mellom melkevariantene er i hvilken grad melkefettet er fjernet, men fettsyresammensetningen vil være den samme for alle varianter. Det samme vil gjelde for ost, smør og andre meieriprodukter. Man gjør ingen endring av fettsyresammensetningen ved produksjon av meieriprodukter, det er kun andel/mengden av fett som er forskjellig.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.