• Hva er løpe?

Hva er løpe?

Løpe er en blanding av enzymer som brukes i ysteprosessen som katalysator for å skille ostestoffet og mysen i melken. Av ostestoffet produseres det hvitost, og av mysen blir det produsert brunost.

PUBLISERT: 13.01.2012

Hva er løpe og brukes det løpe utvunnet fra svin i Norge?

Løpe er en blanding av enzymer som brukes i ysteprosessen som katalysator for å skille ostestoffet og mysen i melken. Av ostestoffet produseres det hvitost, og av mysen blir det produsert brunost. Løpe er et naturlig stoff som kan ha enten animalsk (svin eller storfe) eller vegetabilsk/mikrobielt opphav.  

Ingen av produktene fra verken TINE eller Synnøve Finden inneholder løpe utvunnet fra svin

Den animalske løpen blir utvunnet fra storfemager og inneholder enzymene kymosin og pepsin. Dette er den vanligste formen for løpe, og brukes blant annet i Norvegia og Jarlsberg. 

Vegetabilsk/mikrobiell løpe er laget ved at en sopptype fermenterer et vegetabilsk substrat. Soppen tilsettes substratet, og det dannes løpeenzymer som renses opp ved filtrering.

Ved produksjon av ostetypene Norbo og Norsk Chèvre fra TINE brukes løpe hvor enzymet kymosin er utvunnet ved bruk av muggsoppen Rhizomucur miehei. Disse produktene er merket med mikrobiell løpe. 

All ost fra Synnøve Finden er fremstilt ved bruk av løpe hvor enzymene kymosin blir utvunnet fra soppen Aspergillus niger. Disse produktene er merket med vegetabilsk løpe. Denne løpen er sertifisert for Kosher, Halal og vegetarianere. 

Noen få ostetyper produseres uten bruk av løpe. Dette gjelder: kremoster, TINE Gamalost og TINE Pultost.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.