Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Hvilke proteiner finnes i melk?

Hvilke proteiner finnes i melk?

Det finnes flere ulike proteiner, men hvilke finnes i melk?

PUBLISERT: 13.01.2012

I kumelk finnes det mest av to ulike proteiner, kasin og myse. En finner omtrent 80 % kasein og 20 % myse. Andre proteinene som albumin, lactoferrin og lactium utgjør bare en liten fraksjon. Selv om både myse og kasein begge er proteiner, har de noe ulik kjemisk oppbygning. Alle proteiner er bygget opp av noe som heter aminosyrer. Myse og kasein består av ulike aminosyrer. Tross ulik oppbygging har disse to proteinene samme funksjon i kroppen gjennom at de bidrar med byggestener til å bygge opp organer og vev i kroppen vår, samt at de gir energi.

I fremstilling av meieriprodukter spiller kasein og myse to vidt forskjellige roller. Kasein er det som kalles ostestoff og er hovdproteinbestanddelen i ost, mens myse er basis i geitost. Når man lager ost tilsetter man enzymet løpe (også kalt løype) til melk. Da får man skilt ut kaseinet fra mysen. Kaseinet er den faste fraksjonen mens mysen er den mer vannaktige delen.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.