Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Hvordan dekke fiberinntaket på et glutenfritt kosthold?
  • Hvordan dekke fiberinntaket på et glutenfritt kosthold?

Hvordan dekke fiberinntaket på et glutenfritt kosthold?

Å leve på et glutenfritt kosthold kan i perioder være utfordrende. Det kan være vanskelig å få dekket behovet for enkelte næringsstoffer, som blant annet fiber, jern, kalsium og enkelte B- vitaminer.

PUBLISERT: 24.01.2012

I norsk kosthold er kornvarer den viktigste kilden til fiber, deretter frukt, bær og grønnsaker. På et glutenfritt kosthold bør man være ekstra påpasselig med å få i seg nok fiber.

Glutenfritt brød (avhengig av oppskrift) kan inneholde mindre fiber enn de glutenholdige variantene. Hjemmelagde knekkebrød faller ofte i smak og du kan bruke ingrediensene du selv måtte ønske. Glutenfrie kornblandinger varierer i fiberinnhold, men her kan du øke fiberinnholdet etter eget ønske. Fiberhusk, linfrø, sesamfrø, solsikkekjerner og nøtter kan brukes både i kornblandinger, yoghurt, smoothies med frukt og bær, og grøt. Her er det egne smakspreferanser og toleranse som setter grenser for hva og hvor mye du ønsker å tilsette.

Husk å drikke tilstrekkelig dersom fiberinntaket øker!

I denne oversikten ser du eksempler på hvor mye fiber det er i utvalgte matvarer:

Matvare og mengde Antall gram (g) fiber
1 porsjon(75 g) glutenfri kornblanding     3,75 g
1 ss solsikkekjerner 1,1 g
1 ss fiberhusk 4,2 g
50 g hasselnøtter 4,5 g
2 stk. gulrøtter (1 stk. = 65 g) 3,5 g
1 ss linfrø 3,1 g
1/2 porsjon (50 g) kokte bønner 4,85 g
2 frukt (1 frukt = 100 g) 4,5 g
1 porsjon brokkoli (1 porsjon = 125 g)

3,5 g

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.