Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Hvorfor får man snerk på varm melk?
  • Hvorfor får man snerk på varm melk?

Hvorfor får man snerk på varm melk?

Hvorfor får man snerk på varm melk når den har stått litt?

PUBLISERT: 13.01.2012

Mange har opplevd å få snerk på den varme melke, grøten eller kakaoen når den har stått litt uten å bli rørt i, og mange lurer på hva snerk egentlig er.

Melk er en god kilde til proteiner, og det finnes utallige typer proteiner. Melk inneholder flere typer, blant annet kasein, myse, laktoferrin og laktoglobulin. Når det dannes snerk er det to av disse proteinene, albumin og globulin, som koagluerer (stivner) og dermed lager en slags hinne på toppen. Denne er enkel å ta bort med en skje.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.