Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Hvorfor må melk stå i kjøleskapet?

Hvorfor må melk stå i kjøleskapet?

Hvorfor må melk stå i kjøleskapet, og hvorfor gjør den ikke det i utlandet?

PUBLISERT: 13.01.2012

Vanlig melk er å betrakte som ferskvare og må derfor oppbevares kaldt for å ikke bli dårlig. I kjøleskapet er temperaturen 0-4 grader og det er en temperatur som er bra i forhold til å begrense oppveksten av bakterier og mikrober mest mulig. En annen ting er jo at de fleste synes melk smaker best når den er helt kald, så av den grunn er det også smart å oppbevare melken i kjøleskap.

Varm melk i utlandet 

I utlandet opplever man ofte at melkekartongene står stablet midt på gulvet i butikkene og ikke i kjøledisk. Det skyldes at denne melken er fremstil på en annen måte - det er snakk om såkalt UHT-melk der man har brukt en langt høyere temperatur ved pasteuriseringen slik at melken blir langtidsholdbar. Her i Norge er enkelte typer smaksatt melk fremstilt på denne måten, men ikke vanlig hvit melk. Også langtidsholdbar melk må oppbevares i kjøleskap etter at man har åpnet kartongen.

 

 

Relaterte Artikler

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.