Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Hvorfor pasteuriseres melk?

Hvorfor pasteuriseres melk?

Hvorfor pasteuriseres all melk i Norge?

PUBLISERT: 13.01.2012

Melk pasteuriseres fordi man vil uskadeliggjøre farlige bakterier. Disse kan komme fra dyrene, bonden eller melkeutstyret som brukes. Man kunne valgt å koke melken istedenfor å pasteurisere den, men da ville smaken forringes. Pasteurisering er derfor en trygg og skånsom måte å behandle melken på.

Hvordan pasteuriseres melk?

Pasteurisering går ut på å varme opp melken til 72 grader i minst 15 sekunder. Dette er vanlig pasteurisering. Det finnes også andre former for pasteurisering der man bruker høyere temperatur og hvor varmebehandlingen tar lengre tid. Meieriprodukter med veldig lang holdbarhet som for eksempel kaffefløte har gjennomgått denne typen utvidet varmebehandling. På kontinentet er dette den vanlige formen for pasteurisering av melk.

Staphylococcus aureus

Det er først og fremst en bakterie ved navn Staphylococcus aureus man frykter i upasteuriserte produkter. Undersøkelser som er gjort på meieritankbiler i Norge har vist at nesten all geitemelken og mesteparten av kumelken inneholder denne bakterien ubehandlet. Bakterien kan formere seg og skille ut toksiner (giftstoffer) under de rette forholdene. Disse toksinene kan forårsake en ubehagelig matforgiftning, hvor symptomene er diaré, kvalme, oppkast og magesmerter. Tiden det tar å bli syk fra toksinene fra Staphylococcus aureus, er på bare to til seks timer. 

Listeria monocytogenes

I tillegg er man redd for en bakterie som kalles Listeria monocytogenes, eller på folkemunne bare Listeria. Listeria representerer generelt ingen noen stor risiko for friske mennesker. Men gravide og de som har svekket immunforsvar kan bli syke av denne bakterien. Listeria kan føre til abort eller fosterskader og gravide bør derfor unngå upasteuriserte produkter. Listeria smitte kan unngås og det stilles strenge krav om god hygiene til produsenter av mat som skal spises uten videre oppvarming.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.