Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Kan jeg måle kalsiuminnholdet i blodet?

Kan jeg måle kalsiuminnholdet i blodet?

Hvordan kan jeg måle om jeg får i meg nok kalsium og kan en måle hvor mye kalsium jeg har i kroppen?

PUBLISERT: 13.01.2012

Kalsiumverdien i blodet er den best regulerte verdien i hele kroppen og holdes konstant innenfor svært snevre grenser. Dersom det ikke finnes nok kalsium i mat og drikke til å dekke kroppens behov, vil kroppen bruke kalsium fra skjelettet for å opprettholde kalsiumkonsentrasjonen i blodet. En vil derfor ikke kunne måle mengden kalsium i kroppen gjennom en blodprøve.

Det er gjennom benstyrken i skjelettet du kan se effekten av for lavt kalsiuminntak. Bentettheten påvirkes av flere andre ting også, som blant annet fysisk aktivitet og at kostholdet ditt inneholder nok kalsium og vitamin D. En DEXA-scanning er den beste måten å måle skjelettets styrke på.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.