Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Kan jeg være allergisk mot melk?

Kan jeg være allergisk mot melk?

Jeg lurer på om jeg kan være allergisk mot melk. Hvordan skal jeg gå frem?

PUBLISERT: 13.01.2012

En regner at rundt 1-3 % av barn er allergiske mot kumelkprotein. Etter dette synker forekomsten av melkeproteinallergi og ved skolealder har de fleste vokst av seg allergien. I voksen alder er det kun under 1 % av befolkningen som er allergiske mot melk. Mange tror imidlertid at de er allergiske mot melk uten at de er det. Andre kan lide av laktoseintoleranse og derfor oppleve at de tåler melk dårlig. Dette må likevel ikke forveksles med allergi.

Allergi og intoleranse er ikke det samme

Det er viktig å huske at intoleranse ikke er det samme som allergi. Melk og meieriprodukter inneholder naturlig laktose, eller melkesukker. Dette spaltes i tarmen til glukose og galaktose av et enzym som kalles laktase. Det er nødvendig at laktose brytes ned på denne måten for at det skal kunne absorberes i tarmen. Ved laktoseintoleranse er laktase fraværende eller redusert slik at spaltingen ikke skjer. En trenger ikke å slutte med melk og meieriprodukter ved en laktoseintoleranse, men en bør begrense inntaket av produkter som gir ubehag.

Ved en melkeproteinallergi reagerer immunforsvaret på et eller flere av proteinene i melk. Dersom det er stilt en allergidiagnose, skal man utelate den eller de aktuelle matvarene helt fra kostholdet. Når det gjelder melkeproteinallergi betyr dette at alle meieriprodukter må utelates fra kostholdet. Det samme gjelder alle matretter og produkter der melk og meieriprodukter inngår.

Du kan lese mer om forskjellen her.

Gjør undersøkelser i samsvar med helsepersonell

Dersom du mener at du eller ditt barn kan reagere på melk og meieriprodukter på en eller annen måte, er det viktig å få en utredning hos fastlegen din eller hos en klinisk ernæringsfysiolog. De vil kunne hjelpe med å utføre tester, gi informasjon og tilrettelegge kostholdet. Melk og meieriprodukter er kilde til både proteiner, kalsium, jod,magnesium , B12 og B2. Det er derfor viktig å få klarhet i om man må ta matvarene helt ut av kostholdet, eller om man fortsatt kan spise noe. Dersom man har en allergi og må holde seg helt unna melk og meieriprodukter vil man kunne få hjelp til hvilke erstatninger kostholdet bør inneholde for fortsatt å dekke behovet for næringsstoffer som melk og meieriprodukter er rike på, som blant annet kalsium.

 

 

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.