Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Prosessen fra ku til kartong

Prosessen fra ku til kartong

Hva skjer med melken fra den kommer fra kua til den kommer på kartong i butikken?

PUBLISERT: 13.01.2012

Melken skal gjennom flere prosesser før den kommer på kartong. Fra melkemaskinen går melken gjennom lukkede rør til gårdstanken. Her blir den raskt kjølt ned til maksimum 4 °C. Melken blir deretter hentet av meieriets tankbil. Før melken tappes fra tankbilen blir den testet at den har god kvalitet.

Omtrent halvparten av all melk brukes til flytende meieriprodukter. Av resten lages det ost, smør, desserter og tørrmelk.

På meieriet blir melken først separert og standarisert. Deretter blir den homogenisert og pasteurisert, før den tappes på kartonger. Når melken er tappet på kartonger lagres produktene ved 0 - 4 °C. Emballasjen merkes med produksjonsmeieriets initialer og holdbarhetsdato.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.