Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Matfaglig / Hva betyr de ulike datostemplingene på mat?
  • Hva betyr de ulike datostemplingene på mat?

Hva betyr de ulike datostemplingene på mat?

Jeg har alltid lurt på hva som er forskjellen på "best før" og "siste forbruksdag". Kan dere svare meg?

PUBLISERT: 13.01.2012

Det er ikke alltid like lett å vite forskjellen på merkingen, men alle ferdigpakkede matvarer skal merkes med holdbarhetsdato.

Siste forbruksdag - Dette settes på lett bedervelige matvarer og skal ikke selges etter at holdbarhetsdatoen "Siste forbruksdag..."har gått ut. I slike matvarer kan bakterier etter kort tid gjøre maten helsefarlig. Eksempler på lett bedervelige matvarer er fisk og kjøtt. Frem til datoen for "Siste forbruksdag" garanterer produsenten at maten kan spises uten risiko for helseskader.

Best før - Matvarer som ikke er lett bedervelige merkes med "Best før...". Denne datoen angir hvor lenge en matvare holder seg uten å tape kvalitet, det vil for eksempel si smak, farge, konsistens eller andre spesifikke egenskaper. Varer merket med "Best før...."- dato kan fortsatt selges og spises etter at datoen er gått ut dersom varen fremdeles har akseptabel kvalitet.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.