Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Matfaglig / Hva gjør jeg når sausen er for tynn?

Hva gjør jeg når sausen er for tynn?

Jeg laget saus i går, men den ble så tynn. Er det noe jeg kunne ha gjort for å fått den tykk igjen?

PUBLISERT: 13.01.2012

Noen ingredienser, slik som vin, hakket løk og sitrusfrukt, tynner sausen. For lite mel gjør også at sausen blir for tynn. Tilsett en blanding av smør og hvetemel (beurre manié) eller maisennamel og vann i den varme sausen og rør godt. La sausen koke i noen minutter. Saus som skal reduseres (kokes inn) bør koke i en vid kjele eller stekepanne. Med en stor overflate blir fordampningen større, og dermed reduseres sausen raskere.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.