Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Matfaglig / Hvor lenge kan ost oppbevares?

Hvor lenge kan ost oppbevares?

Jeg lurer på hvor lenge ost kan oppbevares?

PUBLISERT: 13.01.2012

All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med "best før". Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er "best før" datoen, jo mer smak har den. Men det er stor forskjell på de forskjellige ostetypene når det gjelder lagringsevnen.

Kremost

Kremost har i utgangspunktet lengre holdbarhet enn dato på emballasjen, men produsentene garanterer ikke for holdbarheten utover dette. Sensorisk kvalitet (lukt, smak, konsistens) forringes etter utgått holdbarhet. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Kremostprodukter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Blåmuggost

I utgangspunktet bør en forholde seg til ”Best før”-datoen på emballasjen, men er produktet oppbevart på riktig måte, dvs uåpnet i orginalpakningen i et kjøleskap eller lignende, vil blåmuggost vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdatoen. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er "Best før"-datoen, jo mer smak har den.

Hvitmuggost

I utgangspunktet bør en forholde seg til ”Best før”-datoen på emballasjen. Mot slutten av holdbarhetstiden vil en hvitmuggost ofte lukte litt ammoniakk. Normalt forsvinner lukten ved temperering av osten. Blir lukten av ammoniakk svært kraftig og konsistensen nærmest flytende, er osten overmoden. Men er produktet oppbevart på riktig måte, vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato.

Ferskost (kvarg/kesam, cottage cheese o.l.)

De fleste ferskoster har i utgangspunktet lengre holdbarhet enn dato på emballasjen, men produsent garanterer ikke for holdbarheten utover dette. Sensorisk kvalitet (lukt, smak, konsistens) forringes etter utgått holdbarhet. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Ferskost produkter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Brunost

Også brunost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato. Brunost produkter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Faste hvite oster

Oster med høyt tørrstoffinnhold (lavt vanninnhold) er normalt de mest lagringsdyktige, f.eks. Parmesan. Av våre norske ostetyper er det Edamer, Norvegia, Sveitser og Cheddar som er de mest lagringsdyktige. Edamer kan oppbevares i flere år så sant den er forseglet og oppbevares kjølig og tørt. Men husk de vil bare kunne lagres over tid dersom osten er innpakket i original emballasje. Skulle det komme mugg på fast ost, er Mattilsynets råd å skjære godt vekk rundt den synlige muggkolonien, minimum en cm rundt.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.