Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Matfaglig / Hvordan blir laktoseredusert melk produsert?
  • Hvordan blir laktoseredusert melk produsert?

Hvordan blir laktoseredusert melk produsert?

Hvordan blir laktoseredusert melk produsert på et meieri?

PUBLISERT: 15.02.2012

I laktoseredusert lettmelk er det meste av melkesukkeret (laktosen) er spaltet og omdannet til glukose og galaktose ved hjelp av laktaseenzym. Dette gjør at den er godt egnet for personer som har en laktoseintoleranse. Spaltingen av laktosen gir melken en noe søtere smak enn vanlig lettmelk. Laktoseredusert melk er homogenisert og ultrapasteurisert (UHT).

På meieriet blir melken først pasteurisert før det tilsettes laktase for å spalte laktose. Deretter blir melken homogenisert og tappet på kartonger.

 

Du kan lese enda mer om laktoseredusert melk i vårt Meierileksikon.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.