Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Matfaglig / Hvordan kan jeg krydre sausen?

Hvordan kan jeg krydre sausen?

Jeg syns det er vanskelig å vite hvordan jeg kan krydre sausen slik at den blir smakfull. Har dere noen tips?

PUBLISERT: 13.01.2012

når den er smakløs…

Salt og pepper er alltid en hjelp når det gjelder saus med lite smak. Andre triks kan være å tilsette konjakk, vin, sennep, soyasaus, tomatpuré, bærgeleer eller urter.

når den er for salt…

Om den blir for salt, kan trikset være å legge noen skiver rå potet i sausen. Poteten vil trekke ut noe av saltet. La potetene koke i sausen i fem minutter. Ta dem ut. Meieriprodukter, som fløte, seterrømme og crème fraîche vil også dempe saltsmaken.

når den er for sterk…

Om sausen blir for sterk, for eksempel når den er tilsatt chili eller tabasco, kan smaken mildnes med å tilsette noe søtt. To teskjeer honning, sukker eller sirup kan gjøre ”susen”. Fløte eller crème fraîche vil også mildne en sterk smak.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.