Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Matfaglig / Laktoseredusert melk og lang holdbarhet
  • Laktoseredusert melk og lang holdbarhet

Laktoseredusert melk og lang holdbarhet

Jeg lurer på hvorfor laktoseredusert melk har så lang holdbarhet med tanke på at man fjerner laktosen, og det ikke er tilsatt noen konserveringsmidler. Hva endrer man ved å fjerne laktose, hvilken reaksjon er det som påvirker holdbarheten?

PUBLISERT: 21.05.2012

Laktoseredusert melk har lang holdbarhet fordi melken er ultrapasteurisert og ikke fordi man har fjernet laktosen. Ultrapasteurisering betyr at melken har blitt pasteurisert ved noe høyere temperatur enn ved vanlig pasteurisering. Man pasteuriser melken for å drepe eventuelle sykdomsfremkallende bakterier.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.