Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Matfaglig / Sausen har skilt seg, hva gjør jeg?

Sausen har skilt seg, hva gjør jeg?

Jeg sliter ofte med at sausen skiller seg. Er det noe jeg kan gjøre for å redde den, eller må jeg starte på nytt?

PUBLISERT: 13.01.2012

Det finnes et par tips som kan redde en saus som har skilt seg. Saus med egg, som hollandaisesaus, kan skille seg om man har for sterk varme eller tilsetter smør for fort. Tilsett litt kaldt vann og pisk kraftig i sausen. Vaniljesaus vil skille seg om sausen får koke. Lag alltid vaniljesaus over svak varme, og rør godt hele tiden. Om en slik saus skiller seg, kan man kjøre den i en kjøkkenmaskin, og tilsette en teskje med bakepulver. Bland litt pisket krem i sausen rett før servering, for å kamuflere at sausen har skilt seg.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.