Mor som ammer baby og drikker melk

Ammer du? Da trenger du ekstra mye jod

Visste du at jod er et viktig næringsstoff for deg som ammer? Jod bidrar blant annet til barnets normale utvikling. Men det er få matvarer som inneholder jod. Får du i deg nok?

Morsmelken er i utgangspunktet perfekt sammensatt mat for babyen, men innholdet av næringsstoffer påvirkes av det du som mor spiser.

Les mer: Disse næringsstoffene er viktige for deg som ammer

Mineralet jod, er et næringsstoff det kan bli lite av ettersom mor må få i seg nok, både til seg selv og til barnet hun ammer. Dette kan få uheldige konsekvenser for barnet.

Mange ammende får i seg for lite jod

Jod er viktig for å opprettholde et normalt stoffskifte og for normal energiomsetning. For barnet bidrar jod til normal utvikling, og under svangerskapet og i ammeperioden er barnet helt avhengig av å få tilført jod via mors kosthold.

Forskere som har undersøkt hva befolkningen spiser har funnet at halvparten av gravide ikke får i seg nok jod, og derfor har mild eller moderat jodmangel.

Det er også grunn til å tro at ammende ikke får i seg nok jod, siden inntaket av matvarer med jod endrer seg lite fra graviditet til ammeperiode. Analyser av jodinnholdet i morsmelk har dessuten vist at tre av fire norske mødre ikke hadde nok jod i morsmelken i forhold til det som er anbefalt.

Hvordan får jeg i meg nok?

Du som ammer trenger enda mer jod (200 mikrogram per dag) enn vanlig (150 mikrogram pr dag). Jod finnes først og fremst i melk, meieriprodukter og hvit saltvannsfisk. I tillegg finner vi mindre mengder i andre matvarer slik som egg og kaffe, men disse monner lite hver for seg. Mange tror at det er mye jod i salt, men dette stemmer ikke for norsk salt. Les mer om det her.

Sjekk om kostholdet ditt gir deg og barnet nok jod med jodkalkulatoren

Kostrådene anbefaler oss å spise fisk til middag 2-3 ganger i uken, og som pålegg. Dersom du velger hvite fisketyper til middag minst 1-2 ganger i uken og spiser fiskepålegg slik som makrell i tomat eller fiskekaker på brødskiven jevnlig (gjerne hver dag), vil du få i deg en god del jod.

Et annet kostråd anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til tre porsjoner, altså 3 om dagen. For å bidra til å få nok jod anbefales det at to av tre porsjoner er melk eller yoghurt, ettersom disse er gode kilder til jod. Det finnes også bra med jod i brunost og prim. Velg derfor gjerne brunost eller prim som pålegg, og ta deg gjerne et ekstra glass lettmelk eller skummet melk i ammeperioden.

Spiser du lite hvit fisk og melk og meieriprodukter kan det være at du ikke får i deg nok jod og det kan derfor være aktuelt å ta kosttilskudd.

Vær oppmerksom på at tang og tareprodukter, slik som tangmel, kan inneholde varierende og til tider store mengder jod, men fordi det heller ikke er bra med for mye jod bør du kun bruke disse med stor forsiktighet.

Ernæringsrådgiverens tips

Et daglig inntak av minst 3 porsjoner magre meieriprodukter, samt regelmessig bruk av fiskepålegg, og hvit fisk til middag 1-2 ganger i uken, bidrar til at du som ammer får i deg nok jod.

Gravide og ammende bør ta et daglig kosttilskudd med 150 mikrogram (µg) jod dersom de:

  • har et lavere daglig inntak enn 6 dl kumelk/yoghurt (men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig), eller
  • spiser lite/ingen hvit saltvannsfisk og samtidig har et lavere daglig inntak enn 8 dl kumelk/yoghurt.

Det kan være vanskelig å vite hvor mye meieriprodukter man egentlig spiser i løpet av en dag eller uke. Sjekk inntaket ditt med Jodkalkulatoren.

Det er mange andre gode grunner til å ha fisk og meieriprodukter i kostholdet når man ammer. Fisk gir både vitamin D, omega-3 og andre sunne fettsyrer. Melk og meieriprodukter er en kilde til blant annet proteiner av høy kvalitet, kalsium og vitamin B12.

Fakta

  • Noen næringsstoffer vil det være nok av i morsmelken nesten uansett hvordan kostholdet ditt er, blant annet fordi barnet ikke trenger så mye, eller at opptaket hos barnet er veldig effektivt. Dette gjelder ikke jod, så vær spesielt oppmerksom på å få i deg nok.
  • Dersom du ikke ammer kan det være godt å vite at morsmelkerstatninger berikes med jod. De fleste industrifremstilte barnegrøter tilsettes også jod.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.