Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Den beste festgrauten på NM i Graut

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Lørdag 10. september 2016 gikk historiens første NM i Graut av stabelen på landbruksmessen Dyrsku`n i Seljord. Vinneren blant festgrøtene ble en spennende byggrynsgrøt med bokhvete. Her finner du den fristende oppskriften.

16 deltakere fra hele landet var samlet i Seljord i Telemark for å kjempe om tittelen "Årets grautgrams" i historiens første Norgesmesterskap i graut. Deltakerne konkurrerte i kategoriene «tradisjonell grøt kokt på vann», «tradisjonell grøt kokt på melk» og en kategori av «nyskapende grøt/festgrøt».

Vinnergrøten blant festgrøtene ble en byggrynsgrøt bestående av en god blanding smør, gryn, mel og melk, dandert med seterrømme og granskuddmarinerte byggris og bokhvetegryn. Slik lager du den:

Bygggrøt med bokhvete 

4 porsjoner

1 pose byggris (boil in bag)

2 dl hel bokhvete

200 g meierismør

1,5 dl byggmel, fint

1,5 dl hvetemel

4 dl vann

6 dl helmelk

1 ss sukker

3  ts salt

4 ss seterrømme

Eventuelt gransskuddsirup og et par tyttebær til pynt.

Kok opp ca 5 dl vann. Klipp opp posen med byggris og tilsett innholdet i det kokende vannet, sammen med hel bokhvete. La det hele småkoke i 15 minutter. Hel av vannet med et dørslag. Sett kornene til side.Smelt smør ved middels varme og rør inn byggmel og hvetemel. Spe med vann under omrøring og tilsett til slutt melk under omrøring. Smak til med salt og sukker og la grøten småkoke i 10 minutter. Til slutt tilsettes den avkokte byggrisen og bokhveten i grøten. La det hele småkoke i ytterligere 5 minutter. Tilsett litt mer helmelk hvis grøten er for tykk.

Pynt med seterrømme og granskuddsirupsmarinerte hele byggris og bokhvetegryn.

Hyller bestemors kosthold

Årets Grautgrams og landets første Norgesmester i Graut ble bygdekvinne Bjørg Nordbø med sin vassgraut bestående av bygg, vann og salt. Vinneren bak den spennnede festgrøten var Laila Røsholt Rød fra Andebu. En overveldet Laila mottok også prisen i kategorien "tradisjonell grøt kokt på melk". Hun har bakgrunn som kokk og kostøkonom, og er svært opptatt av korn og kornets betydning både historisk og i nåtid. Dette har hun uttalt til arrangøren Dyrsku`n i forkant av konkurransen:

- Hvordan ville egentlig Norge sett ut befolkingsmessig i dag om det ikke var for kornet? Vi har vært avhengige av kornet for å overleve. Nå er det på tide å framsnakke grøten, spesielt hverdagsgrøten, og tørre å riste litt på bestemor, og rope inn i øret hennes, at grøt er et viktig måltid! Det er ikke lavstatus! Kroppen trenger alt av kostfiber som er i grøt! Og jeg er stolt av deg bestemor, at du vokste opp på grøt, og ikke koldtbord til hvert måltid. Det er kanskje derfor du lever så lenge?

Festgrøt som imponerte dommerne

Dommerpanelet bestod av Anne Karine Statle fra Lofoten Mat, bakermester og direktør for Baker- og Konditorbransjens landsforening, Gunnar Bakke, og kokebokforfatter og matkulturverner Bodil Nordjore. Sistnevnte leste opp juryens bedømming av festgrøten på klingene telemarksdialekt:

"Denne grauten er tufta på tradisjonar på ein særleg god måte. Den har både tradisjonen og eit nyskapande element i seg. Den har ein framifrå konsistens, den er forførande på smak og den har ein tiltalande farge. Grauten har eit visuelt uttrykk som ein stoppar opp og ser to gonger på. Byggrisen gjev grauten ei spenstig oppleving som ein ikkje hadde forventa. Grauten er rein og klar".