Resultat: Litt for lite jod
Vår test viser at du får i deg ganske mye jod, men ikke helt nok. Her får du vite hvor mye mer du trenger for å sikre inntaket ditt.
Spis mer av de gode jodkildene
Melk, meieriprodukter og fisk er stort sett de eneste kildene vi har til jod i norsk kosthold.
En type norsk salt (rød Jozo) er tilsatt jod, men innholdet i norsk salt er lavt. Siden vi ikke bør spise for mye salt så er ikke salt noen jodkilde av betydning i Norge.
Så enkelt kan du få nok jod
Velger du ett av alternativene nedenfor, i tillegg til det du allerede spiser og drikker i dag, vil du kunne få nok jod:
- En middagsporsjon hvit fisk (sei, torsk) i uken
- Fiskekaker eller fiskepudding på brødskiven eller til middag et par ganger i uken
- Fet fisk som pålegg (kaviar, makrell i tomat) eller til middag hver dag
- Ett glass melk hver dag
- Ett glass syrnet melk hver dag
- Ett lite beger yoghurt hver dag
- En skive grovt brød eller et knekkebrød med brunost hver dag
- Ett egg hver dag
Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.
Les mer om hvorfor det er viktig med nok jod.
Ernæringsrådgiverens tips
Drikker og spiser du 5 desiliter melk, syrnet melk og yoghurt hver dag kan du enkelt få nok jod. I tillegg får du både kalsium, gode proteiner, B-vitaminer og fosfor.