Resultat: Litt for lite jod

Vår test viser at du får i deg ganske mye jod, men ikke helt nok. Her får du vite hvor mye mer du trenger for å sikre inntaket ditt.

Spis mer av de gode jodkildene

Melk, meieriprodukter og fisk er stort sett de eneste kildene vi har til jod i norsk kosthold.

En type norsk salt (rød Jozo) er tilsatt jod, men innholdet i norsk salt er lavt. Siden vi ikke bør spise for mye salt så er ikke salt noen jodkilde av betydning i Norge.

Så enkelt kan du få nok jod

Velger du ett av alternativene nedenfor, i tillegg til det du allerede spiser og drikker i dag, vil du kunne få nok jod:

  • En middagsporsjon hvit fisk (sei, torsk) i uken
  • Fiskekaker eller fiskepudding på brødskiven eller til middag et par ganger i uken
  • Fet fisk som pålegg (kaviar, makrell i tomat) eller til middag hver dag
  • Ett glass melk hver dag
  • Ett glass syrnet melk hver dag
  • Ett lite beger yoghurt hver dag
  • En skive grovt brød eller et knekkebrød med brunost hver dag
  • Ett egg hver dag

Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.

Les mer om hvorfor det er viktig med nok jod.

Ernæringsrådgiverens tips

Drikker og spiser du 5 desiliter melk, syrnet melk og yoghurt hver dag kan du enkelt få nok jod. I tillegg får du både kalsium, gode proteiner, B-vitaminer og fosfor.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.