Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Når skal barn begynne å drikke melk?

Skrevet av Kaja Helland-Kigen

Barn kan drikke melk fra de er 12 måneder gamle, men kan få mindre mengder melk i matvarer fra de er 10 måneder. Små barn kan drikke inntil 5 dl melk hver dag, inkludert yoghurt. Helsedirektoratet anbefaler mager melk til barn.

Helsedirektoratet anbefaler at spedbarn får morsmelk som eneste næring frem til minst 4 måneders alder, og gjerne frem til 6 måneder. Amming bør opprettholdes i hele det første leveåret. Spedbarn som ikke kan få morsmelk anbefales jernberiket morsmelkerstatning som drikke frem til de er ett år.

Når kan barn begynne å drikke melk?

Melk som drikke og i grøt kan barna få fra de er ett år ifølge Helsedirektoratets retningslinjer for spedbarnsernæring. Mindre mengder kumelk kan imidlertid brukes i matlagingen fra 10 måneders alder. Fra denne alderen kan barn også få prøve små mengder yoghurt og syrnet melk.

Hvorfor ikke melk til spedbarn?

Anbefalingen er i hovedsak gitt med tanke på barnas jernbehov og -inntak det første leveåret, ikke fordi melk er farlig for barna. Små barn er ekstra utsatt for jernmangel, fordi barnets behov for jern øker og jerninnholdet i morsmelk er ikke høyt nok til å dekke barnets behov fra rundt 6 måneders alder.

Kumelk inneholder svært lite jern, og i tillegg er mange barn glad i melk. Man er derfor redd for at melk kan fortrenge mer jernrike matvarer fra kostholdet. Fra ett års alder har matvarer som kjøtt og brød overtatt som hovedkilder til jern, og dermed er det plass til mer melk i kostholdet.

Hvor mye melk kan barn drikke?

På grunn av hensynet til jern bør melkeinntaket til små barn begrenses til rundt en halv liter om dagen, inkludert yoghurt.

Hva slags melk skal barna drikke?

Barn bør få de magre melkevariantene, altså skummet, ekstra lett eller lettmelk. Ekstra lett melk gir også vitamin D, som en del i Norge får for lite av. Barn som går dårlig opp i vekt kan eventuelt få helmelk for å øke kaloriinntaket.

Hvorfor bør barn drikke melk?

Melk gir barna kalsium, protein, magnesium, jod, fosfor og B-vitaminene B2 og B12. Ved fødsel inneholder skjelettet rundt 30 gram kalsium, mens det hos en voksen har 1000-1200 gram. Kalsium er nødvendig for normal vekst og utvikling av ben hos barn, og melk og meieriprodukter er den største kalsiumkilden i det norske kostholdet.

Kan barn drikke Biola?

Barn kan også drikke melk med probiotiske bakterier som BioQ og Biola fra de er ett år, men ut ifra et føre-var prinsipp anbefales det at barn under 3 år ikke inntar mer enn ett glass om dagen.

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Mange er kanskje ikke klar over at barn kan få små mengder melk i matlaging, og også smaksprøver på yoghurt, fra de er 10 måneder. Dette gjør det enklere å la barnet på smake på maten til resten av familien, og stadig gi barnet nye smaksopplevelser.

Fakta

Når skal barn begynne å drikke melk?

  • 0-12 måneder: Morsmelk eller morsmelkerstatning som drikkemelk og i matlaging
  • Fra 10 måneder: Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging fra cirka 10 måneders alder. Fra denne alderen kan også noe yoghurt og syrnet melk gis.
  • Fra 12 måneder: Skummet, ekstra lett og lettmelk som drikkemelk dersom barnet har normal vekstutvikling