Visste du at 3 porsjoner magre meieriprodukter kan bidra til å sikre ditt daglige anbefalte inntak av jod og kalsium? Et glass melk, et beger yoghurt og en brødskive med ost gir deg enkelt påfyll.
Er du en av dem som er glad i å spise gulost på knekkebrødet til lunsj, eller drikke et glass iskald melk etter trening? Det kan du gjøre med god samvittighet. Melk og meieriprodukter inneholder nemlig næringsstoffer som kroppen din trenger påfyll av daglig.
Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner, altså 3 om dagen. Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium og jod i det norske kostholdet.
Spiser du 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag, bidrar du derfor til å sikre ditt anbefalte inntak av kalsium og jod, samt andre viktige næringsstoffer, i et ellers sunt og variert kosthold.
For å bidra dekke jodinntaket bør derfor minst to av tre om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt.
Melk og meieriprodukter kan kalles næringstette fordi de inneholder flere viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag.
Dette får du i deg gjennom et glass melk:
I tillegg inneholder melk og meieriprodukter også blant annet magnesium, flere varianter av B-vitaminer og kalium. Les mer om næringsstoffer i melk her.
Melk og meieriprodukter har et varierende innhold av fett og dermed også kalorier. Innholdet av andre næringsstoffer som vitaminer og mineraler er stort sett det samme uavhengig av fettinnholdet. Ved å velge magre meieriprodukter kan du redusere inntaket av fett og kalorier, men likevel få i deg de næringsstoffene som kroppen trenger. Velg derfor magre meieriprodukter som dine 3 om dagen.
En porsjon kan være: